Haiku Plantation Transformation

Haiku Plantation Transformation

Clean, contemporary lines that blend with a cool, modern color palette to create an uncluttered profile was the goal for this 1960’s Haiku Plantation home’s transformation.

Living in the Haiku Plantation development of Kaneohe, the owner’s had plenty of lush, green landscape views, cool windward breezes, and amazing Ko’olau Mountain views. They even had a resident family of roaming peacocks who spent their days lounging poolside in the owner’s backyard. What they didn’t have was a kitchen with all the modern conveniences that allowed for views of the peacock’s splendor and a place to gather to read the paper or enjoy each other’s company in the heart of their home. A change of perspective was needed.

Construction began by pushing out both window walls to give greater square footage along the sink run and bumping out the front window wall and removing a secondary door to allow for the new seating area. This also allowed for a more spaciously situated island to be added. Then the ceiling demolition began to capture the wasted space in the dormer and create a new airy vaulted ceiling.

Wheat stained maple cabinets joined with the SubZero, Wolf, and Dacor appliances give the homeowner’s contemporary design a modern edge. The center island mixes the granite countertops throughout with a custom deigned butcher block top for added style and function. The backsplash is a mosaic of linear glass tiles mixed with granite accents.

But in this contemporary kitchen, the built-in eating area is really the show stealer. Spacious enough to seat all the visiting grandkids, this 7-seat bench boasts a custom designed maple butcher-block table top, custom designed fabric cushions, and a ledge to allow the feline family members a perch a mealtime. Functional and hidden soffit lighting allows the new vaulted ceiling reach its lofty height while the soft and durable cork flooring comforts tired feet.

Nestled in its lush gardens, this contemporary kitchen was designed to be cool, comfortable, open, and functional. Every detail was carefully considered to give the homeowners an updated and easy to maneuver floor plan, while catering to their eclectic and artistic sensibilities.
“It's not what you look at that matters, it's what you see.”
- Henry David Thoreau
Share by: